Subsidie regeling Praktijkleren

Met de Subsidieregeling Praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Dankzij de regeling kunnen leerlingen, deelnemers, studenten of werknemers die een beroepsopleiding volgen, zich beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Jij beschikt hierdoor over beter opgeleid personeel.

Voorwaarden subsidie

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie geldt een aantal voorwaarden:

  • De beroepsopleiding van de deelnemer valt onder de gedefinieerde sectoren voor deze subsidieregeling.
  • Je werkt middels een geldige (Praktijkleer)overeenkomst.

  • De beroepsopleiding is diplomagericht en opgenomen in het Crebo of CROHO bij DUO.
  • Je bent door een onderwijsinstelling aangemerkt als bedrijf/organisatie die een goede begeleiding geeft (hbo, promovendi en toio’s) of je bent een erkend leerbedrijf (vmbo/mbo).
  • De beroepsopleiding voldoet aan de wettelijke kwaliteitsnormen.

Administratie en bewijslast

Wanneer je voldoet aan deze voorwaarden, mag je een digitaal aanvraagformulier indienen (eHerkenning is vereist). Hiermee verklaar je dat de (praktijkleer)overeenkomst is getekend door alle vereiste partijen. Zo beschik je op het startpunt van de begeleiding direct over de benodigde administratie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) legt geen voorschriften op hoe de administratie gevoerd moet worden. Dit omdat de rijksdienst jou niet wil verplichten om in één bepaald format te werken. Er bestaat kans dat RVO je vraagt de administratie te tonen. Het is dan jouw verantwoordelijkheid dit volledig te kunnen bieden.

Eisen voor aanvraag subsidie

Voldoe je aan de voorwaarden en kom je dus in aanmerking voor de subsidie? De volgende documenten zijn vereist om deze aan te vragen:

• Getekende (praktijkleer)overeenkomst.

• Administratie waaruit blijkt hoe en welke kwalificaties/kwaliteiten zijn behaald. Bijvoorbeeld een (BPV-)werkboek (origineel, kopie, scan) van de deelnemer en tussentijdse gespreks-, beoordelings- en evaluatieverslagen.

• Aanwezigheidsregistratie van de deelnemer bij de beroepspraktijkvorming. Bijvoorbeeld een uitdraai uit het digitaal tijd schrijfsysteem, een presentielijst of een geldig arbeidscontract inclusief verzuimregistratie.

Wanneer kun je subsidie aanvragen?

De subsidie dien je elk studiejaar achteraf aan te vragen. Als de begeleiding eerder stopt dan in de overeenkomst is aangegeven, dan moet dit zijn aangegeven in het aanvraagformulier. Het bijbehorend tijdspad ziet er als volgt uit:

  • Tijdvak indiening: 2 juni 2021 tot en met 16 september 2021

  • Deadline indiening: uiterlijk 16 september 2021 17:00 uur

  • Besluit en betaling: uiterlijk 15 december 2021

Controle

RVO controleert op naleving van deze regeling. De Inspectie van het Onderwijs ziet toe op naleving van de onderwijswetgeving en de kwaliteit van het geleverde onderwijs. Je kunt hier de meest recente publicaties over de opleidingen vinden.

Bewaarplicht

Na verstrekking van de subsidie vinden er steekproefsgewijs controles plaats onder de werkgevers om na te gaan of de aanvraag naar waarheid is ingevuld en de subsidie terecht is uitbetaald. Relevante documenten moet je bewaren tot 5 jaar na het studiejaar waarvoor subsidie is verstrekt.

eHerkenning

Via het eLoket dien je jouw aanvraag voor de subsidieregeling digitaal in. Voor het indienen van jouw aanvraag heb je eHerkenning niveau 1 nodig. De aanvraag voor eHerkenning neemt 2-7 werkdagen in beslag. Lees het stappenplan aanvragen.

Vragen?

Je kunt jouw vraag stellen via info@subsidiegarantie.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat kan subsidiegarantie.nl voor jou betekenen?

Samen met jou inventariseren wij de lopende trajecten. Vervolgens beoordelen wij of de deelnemer voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie. We geven je hulpmiddelen voor de administratieve handelingen en doen voor jou de subsidieaanvraag.

De vaste prijs bedraagt €100 per werknemer (excl. btw).